Virittäjän viikon luetuimmat

Viime vuosina Virittäjästä on ladattu artikkelitiedostoja vuosittain lähes 40 000 kertaa. Tämä tarkoittaa noin 100 latausta joka päivä. Virittäjän verkkosivuilla tapahtuu siis koko ajan, ja erityisesti Virittäjän arkistoa käytetään aktiivisesti. Tätä aktiivisuutta havainnollistaa Virittäjän käyttöön ottama Viikon luetuimmat -listaus, jota voi seurata verkkosivujen oikeasta sivupalkista.  

Viikon luetuimmat listaa nimensä mukaisesti kuluneen 7 vuorokauden aikana luetuimmat artikkelit. Listaa on mielenkiintoista seurata: yhtäältä se nostaa esiin tieteenalan keskeisiä artikkeleita ja toisaalta muistuttaa kirjoituksista, joiden olemassaoloa ei ehkä muistanutkaan 

Lista muuttuu lähes päivittäin, mikä tekee sen seuraamisesta entistä kiinnostavampaa. Tätä kirjoitusta aloittaessamme (25.1.2020) viikon luetuimpia olivat Eija Aallon, Sanna Mustosen ja Kaisa Tukian (2009) artikkeli Funktionaalisuus toisen kielen opetuksen lähtökohtana, Harri Mantilan (2000) artikkeli Lapin rajat ja murrerajat, Maarit Bergin (2011) artikkeli Referointi, esittelymuotti ja tekstitaidon koe, Viljo Nissilän (1963) artikkeli Friisiläis-alankomaalaista aineistoa Suomen nimistössä sekä Erkki Lyytikäisen ja Jaakko Yli-Paavolan (2010) kirjoitus Suomen kielen nauhoitearkisto 50-vuotias. Kirjoituksemme julkaisun aikaan lista näyttikin jo vähän toisenlaiselta: listan kärkeen oli ampaissut Mia Karttusen ja Anu Rouhikosken (2010) kirjoitus Kentällä kokeillen: murresyntaksin tutkijat uusia aineistoja kokoamassa, ja viiden luetuimman joukkoon oli noussut myös Raimo Anttilan (1976) artikkeli Affektiivis[-deskriptiivisonomatopoieettist]ten sanojen asema kielen merkkisysteemissä.

Viikon luetuimpien listaan vaikuttaa vahvasti suomen ja suomen sukukielten opetus. Arvatenkin listalle nousevat artikkelit, joita opiskelijat lukevat kurssien osana ja kirjatentteihin. Kun oppimateriaaleiksi annetaan tieteellisten lehtien artikkeleita ja muita kirjoituksia, kannattaa jakaa nimenomaan linkki suoraan lehteen eikä tarjota pdf-tiedostoa. Kyse ei ole vain siitä, että saadaan viikon luetuimpien listaan jännittävää liikettä, vaan myös siitä, että rahoittajat ovat kiinnostuneita verkkolehtien käytöstä. Näin voimme itse tehdä tieteellisten lehtien käyttöä ja merkitystä näkyväksi. 


Johanna Komppa ja Hanna Lappalainen

Hanna Lappalainen on Virittäjän päätoimittaja ja Johanna Komppa varapäätoimittaja, joka vastaa Virittäjän verkkosivuista ja Virittäjä-blogista. 

Tulosta