Muutamia vuosia sitten aloin tutkia puhuttelua suomen ja unkarin kielessä. Mielenkiintoista aineistoa etsiskellessäni päädyin selvittämään, kuinka Suomen ja Unkarin pääministereitä puhutellaan Facebookissa. Ihan aluksi kuuntelin heidän radio- ja televisiohaastattelujaan. Niiden perusteella oletin, että heitä pääsääntöisesti teititeltäisiin Facebookissakin. Miten väärässä olinkaan!
Tutkittavaksi valitsin vuosina 2015−2017 Juha Sipilän ja Unkarin pääministeri Viktor Orbánin virallisille, kaikille avoimille Facebook-sivuille julkaistuihin päivityksiin tulleita kommentteja. Panin pian merkille, että kommenttien puhuttelumuodot ovat erilaisia niissä kommenteissa, joissa kirjoittaja on pääministerien kanssa samaa mieltä, verrattuna niihin kommentteihin, joissa pääministeriä kritisoidaan.
Myötäilevät kommentit
Yllätyksekseni huomasin, että myötäilevissä kommenteissa Juha Sipilää pääsääntöisesti sinutellaan ja puhutellaan tuttavallisesti Juhaksi. Viktor Orbánia sen sijaan yleensä – odotusteni mukaisesti – teititellään ja puhutellaan tittelillä. Unkarissa teitittely on edelleen laajalti käytössä, ja puhuteltavan asema vaikuttaa voimakkaasti puhutteluun.
Vastustavien kommenttien aiheet
Vastustavat kommentit ovat erittäin kiinnostavia. Niistä saa kuvan, että kommentoijien mielestä pääministeri on yksin vastuussa monista maan tapahtumista. Sipilä saa kritiikkiä leikkauksista, maahanmuuttopolitiikastaan ja terveydenhuollon tilasta. Myös hänen isoksi tiedetty omaisuutensa ärsyttää. Orbán saa osakseen haukkuja kalliista rakennushankkeista, nuorten maastamuutosta ja syytöksiä korruptiosta. Jopa pääministerin ulkonäköä kommentoidaan.
Puhuttelu vastustavissa kommenteissa
Vastustavissa kommenteissa Sipilää puhutellaan selvästi epämuodollisemmin. Häntä sinutellaan vielä ahkerammin kuin myötäilevissä kommenteissa, ja sinä-pronomini sekä etenkin sen puhekieliset muodot (esim. sä, sua, siun) on kovassa käytössä. Myös Viktor Orbánia sinutellaan, ja tittelin sijaan häntä puhutellaan etunimellä tai hänen jommastakummasta nimestään väännetyillä pilkkanimillä (esim. Vittya, Vitya, Orbanovszki).
Vastustavissa kommenteissa esiintyy runsaasti haukkumanimiä ja myös herjaavaa sisältöä. Sipilää kutsutaan mm. turvenuijainsinööriksi, petturiksi ja palkannussijaksi, Orbánia esimerkiksi sonnaksi (gané), minipresidentiksi (minielnök) ja paskapalaksi (szardarab).
Mitä pääministerit vastaavat?
Kommentteja lukiessani ymmärsin, kuinka paksunahkainen poliitikon pitää olla kestääkseen elämää parrasvaloissa ja ollessaan riepoteltavana somessa. Lukijassa saattaakin herätä kysymys: mitä pääministerit vastasivat näihin kommentteihin? Eivät mitään. Aihetta tutkiessani en törmännyt yhteenkään pääministerin kirjoittamaan vastaukseen. Ehkä he eivät edes lue näitä kommentteja, ja kenties hyvä niin.
Ildikó Vecsernyés
Kirjoittaja on Helsingin yliopiston unkarin yliopisto-opettaja ja jatko-opiskelija, joka on erittäin kiinnostunut puhuttelusta mutta hyvin vähän politiikasta.
Lue lisää puhuttelusta Suomen ja Unkarin pääministerien Facebook-päivitysten kommenteissa Virittäjästä 1/21. Artikkeli on Virittäjän tilaajille vapaasti luettavissa. Muut pääsevät tutustumaan artikkeliin 12 kuukauden kuluttua sen julkaisusta.